kep_01_2027120926
mezes-palinka---zwack-futyulos.10056.301x328

A mézes pálinka receptje.

Mézes pálinkát mindenfajta mézzel lehet készíteni,de a legfinomabb az akácmézzel készített pálinka.Az arányokat lehet változtatni,attól függően,hogy erősebb vagy gyengébb itókát akarunk készíteni.Fogyasztás előtt érdemes kissé felrázni.

Készítés előtt kb 75 dkg mézet melegítsünk fel,hogy könnyebben oldódjon a pálinkában,majd öntsük bele egy literes üvegbe.Ezután töltsük fel az üveget pálinkával (kb:0,5 liter).Többször forgassuk meg naponta , kb 1 hétig érleljük.


1 hét után fogyasztható az igazi alkoholos csemege.

Mézsör

Hozzávalók:
1,5 kg méz
1 narancs
1 citrom
1 késhegynyi citromsav
2-3 csepp csersav vagy 1 csipet élesztő


Elkészítés:

A mézet egy nagy fazékba öntjük, hozzá teszünk 3-4 l forró vízzet, majd addig kevergetjük amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítjük, míg eléri a forráspontját. Ezt követően hozzáadjuk a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Átöntjük egy üveg edénybe, tetejét gumi- vagy műanyagdugóval lezárjuk, a dugót kilyukasztjuk. (Érdemes egy légdugót venni, ezt használják a sörgyártásnál is) Az üveget meleg helyre tesszük, vattával bedugaszoljuk a tetejét. Négy napig állni hagyjuk. Ekkor teljesen lezárjuk a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapoljuk át, hozzáadunk egy Campden-tablettát és légdugóval lezárjuk a tartályt. Addig hagyjuk így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor átcsapoljuk sterilizált üvegekbe, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot 750 mililiterenként és lezárjuk a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.

internetről átvett recept