Az anyásítás

Az anyásítás nem egyforma az anyaneveléssel. Az anyanevelés utáni művelet az anyásítás. A méhek az anyát testének illatáról az „anyatermékről” ismerik meg. Az idegen anyát a rászoruló árva család is sokszor megtámadja,megöli, nehezen de azért el lehet fogadtatni az anyát. Legkönyebb az anyásítás a fejlődés időszakában.

 

Kedvező az anyásításra:
-a család érzi az anyátlanságát
-anyanevelésre alkalmas nyílt fiasítása,bölcsője nincs
-sok a fiatal méh
-hordás van vagy etetjük

méhanya

Anyásítani legbiztosabban 8-9 napos anyátlanság után lehet,ilyenkor már nincs nyílt fiasítása a családnak,a bölcsőket pedig ki kell vágni. Anyásítani lehet párzott vagy párzatlan anyával és kelés előtt álló bölcsővel is szokás.

 

Legelterjedtebb módszer a szoktatás. Az anyát a méhektől kalitkával védjük meg,ezért anyazárkába tesszük. A kísérő méheket előtte szabadon engedjük,csak az anya marad a zárkában.
A kísérő méhek szabadba engedésének legbiztosabb módszere:
-menjünk egy zárt helyiségbe,ahol van ablak.
-óvatosan engedjük ki a méheket a kalitkából,ha véletlen az anya is kirepült,akkor az ablakon megtaláljuk,mivel a fény felé fog szállni a többi méhekkel.


Anyazárkába tegyünk élelmet s anyazárkát úgy tegyük be a méhek közé,hogy szükség esetén az anya eltudjon bújni,de a méhek is hozzáférjenek. Kb. Két nap múlva megnézzük,s ha a méhek nyugodtak,esetleg etetik az anyát,nem túl sokan ülnek a zárkán,jobb esetben zugépítményt is húznak,akkor a zárkát kirágósra állíthatjuk s újbóli 2 nap múlva megnézhetjük
-a zárkából kiszabadították az anyát
-van-e napos pete

anyazárka anyazárka2

Anyásítás tartalék családdal:
A kaptár ellenkező részébe tegyük át a tartalék családot az anyával,általában 3-4 keret méh ,s újságpapírossal válasszuk el egymástól a két népet.
Jól füstöljük meg a méheket.

bölcső

Az anyazárkák

anyazárka3

Anyásítás szabadon:
Mézzel
Az anyát az árva család lépjeiből vett mézzel vastagon bekenik s lépre a fiatal méhek közé engedik
Vízzel
Az anyát kb. 15 másodpercig vízben fürösztik és estefelé csendesen,méhek fölzúdítás nélkül megbontott kaptár keretének felső lécérre bocsájtják. A víz langyos legyen.
Füsttel
Az anyát estefelé tiszta kalitkába teszik élelem nélkül s meleg sötét helyre kell tenni fél órára. Akkor a kijárón jól befüstölünk,s nedves ronggyal a kijárót 3 percre lezárjuk. Beeresztjük az anyát majd pár másodperc múlva újból füstölünk.
Liszttel
Az árva család kaptárából 5-7 mézes lépet méhekkel keretbakra vagy rajládába raknak,5-10 percet kell várnunk ,hogy a méhek jól megszívják magukat mézzel,majd jól meg kell hinteni lisszttel. Ezután rázzuk a méheket a kaptár üres részére. A keretek felének lerázásánál az anyát is lisztezzük meg és engedjük a lerázott részbe,majd folytassuk a méhek lerázását.

Álanyás család:Az álanyás család gyakran megöli a beadott anyát,a méhek elöregednek,nem lesznek fiatal méhek,ezért a hosszabb ideje álanyás családot leghelyesebb feloszlatni,kiseperni.

A kaptárt eltávolítjuk,a szomszédos kaptárt kicsit meghúzzuk,a kijáróját leszűkítjük,hogy a kirázott méhek lassan tudjanak bekérezkedni. Az álanyás családot a földre lerázzuk a szomszéd család kijárójának elé.