A Ceglédi Méhészet honlapját látják

méhecske lusti  kicsi
A_mez_osszetevoi

Amint látható a méz legföbb összetevöje gyümölcs és a szölőcukor,míg összetett cukrokból csak kevés van a mézben.Meglepő módon a mézben víz is található.

Ezzel magyarázható hogy a méz megromolhat.Csak az a méz romlik meg,melynek nem volt megfelelö a víztartalma pörgetéskor, vagy vizet kapott tároláskor.

A MÉZ

Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.

A méz korlátlan ideig fogyasztható és minőségéből sosem veszit, ha megfelelően van tárolva. A méz 2 éves minőség megőrzési ideje csak törvény által elöírt kötelezettség.

Fontos tudnivaló!

A bekristályosodott mézet újból folyékonnyá tehetjük,ha üvegestül forróvízbe tesszük és kb. 40-45 fokon melegítjük a folyékonnyá válásához. Ez a hőfok az ,ami a méz minőségét nem változtatja meg!

Tudta-e Ön,hogy

- mézben található hidrogénperoxid a szuvasodás kórokózója ellen is hatásos ?

- amíg a mézet vízzel fel nem hígitják ,erjedésnek sem indulhat?

 - a kristályosodó méznek a kémiai tulajdonságai semmit sem változnak,ez csupán fizikai jelenség

 - a méz jó nyugtató és altató ? Segíti az ébrenlétböl az alvó állapotba való áthajlást.

 - az ikrás méz apró szemcséivel jobban tisztítja a torkot,mint a folyékony ?

- a méz nemcsak fertötlenít,hanem tisztít is ?

- a folyékony mézet hígítatlanul eredményesen használhatjuk nagyobb felületű horzsolt,zúzott sebek    gyógyítására ?A mézzel borított felületet nem kell bekötözni!

 - a mézet hígítva a szem felszínes gyulladásaira,sérüléseire hatékonyan alkalmazhatjuk ?

- a méz egyes cukor-összetevöi gyorsan és átalakulás nélkül felszívódanak?Ezért a méz az          izomfáradtságot   hamar  megszüntetheti,ugyanezért a terhességi vészes hányásban szenvedő     nök is fogyaszthatják.

 - a méz gyümölcscukrából nem lesz zsír,mert a májban glikogénként raktározódik?

- a méz szölőcukrából nem lesz zsír,mert rövidesen elég az izmokban ?

- a méz tejcukrából nem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel ?

 - egyes mézfajták a szervezet vízháztartását is befolyásolják ?A méz a felesleges vízet kihajta,ami     egészséges fogyáshoz veze
t

AKÁCMÉZ

HÁRSMÉZ

REPCEMÉZ

SOLIDÁGÓMÉZ

GESZTENYE  

Vegyes virágméz

Napraforgóméz

Facéliaméz

Lépesméz

 

méhecske házaspár

Mézhamisítás